Calella espera l’arribada del Medalla d’Or de la Ciutat

L'oncòleg i investigador Carles Cordón i Cardó rebrà aquest divendres la Medalla d'Or de la Ciutat de Calella, el màxim guardó que l'Ajuntament pot concedir a una persona nascuda a Calella. L'acte de lliurament tindrà lloc a la Sala Mozart.

[@more@]

Ciutadà exemplar, professional reconegut internacionalment i persona que estima la ciutat, la seva història familiar i les seves arrels com a font d'inspiració personal en la seva trajectòria. Aquests són els motius pels quals l'Ajuntament de Calella va decidir atorgar la Medalla d'Or de la Ciutat al prestigiós oncòleg i investigador Carles Cordón. Serà la segona vegada a la història que el consistori concedeix aquest guardó.

Cordón, un dels experts més reconeguts internacionalment, ha desenvolupat la seva carrera professional en els camps de la investigació i la docència als Estats Units d'Amèrica. Després de 24 anys dirigint l'àrea d'anatomia patològica del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, acaba d'incorporar-se com a sotsdirector del departament oncològic més gran dels Estats Units d'Amèrica: l'Hospital Herbert Irving, adscrit a la Universitat de Columbia.

Els pacients, el seu objectiu

Carles Cordón ha revolucionat l'anatomia patològica clàssica. Els seus treballs sobre els mecanismes mol·leculars que desencadenen el càncer han contribuït a obrir noves prespectives per aconseguir un diagnòstic precoç i més precís. "L'aspecte més gratificant de la meva professió és poder estar al costat del pacient. L'objectiu final és oferir unes possibilitats de curació més elevades a través de l'elecció del tractament més adeqüat per la seva malaltia", va dir Cordón en el discurs que va pronunciar al Paranimf de la Universitat de Barcelona el novembre de 2006 on se'l va investir Doctor Honoris Causa.

Ara, a la Universitat de Columbia es dedicarà a fer investigacions que poden tenir una aplicació immediata en els malalts. Arriba amb una hipòtesi de treball de la que ja en té proves: el càncer es una malalia de les cèl·lules mare adultes.

El càncer en primera persona

Va néixer a Calella l'any 1957 i als 45 anys li van diagnosticar un càncer de colon. El van operar i va rebre tractament de quimioteràpia. "Ser metge especialista en càncer no em va estalviar tenir una reacció bastant típica entre les persones a qui se li diagnostica un tumor", va reconèixer Cordón en una recent entrevista al Magazine de La Vanguardia. Al suplement dominical, l'investigador calellenc recomana sotmetre's a revisions mèdiques periòdiques perquè la detecció precoç és una de les claus per curar o convertir el càncer en una malaltia crònica. "Jo m'ho prenc com el millor regal d'aniversari que em puc fer a mi mateix i que puc fer a la meva família i als meus amics. El meu regal és assegurar-me que estic bé. I si un any no estic bé, sé que puc guanyar el segon assalt de la mateixa manera que vaig guanyar el primer", va afegir.

Quant a 08370

Periodista de Ràdio Calella Televisió
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.